ÇANKIRI ALPSARI KÖYÜ

  • https://www.facebook.com/alpsarinet/
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05013011818
  • https://twitter.com/alafci18
  • https://www.instagram.com/alpdernek
  • https://www.youtube.com/channel/UCYfHAZ2twe5nexOWvtkkOIg
2004 MANİFESTOMUZ

2004 Yılında dernek oluşum çalışmalarında  yola çıkarken koyduğumuz hedeflerimiz ve hayallerimiz.

Şimdi günün modası ile manifesto yayınlamışız.

Bu yazı 25 Aralık 2004 yılında yazılmış aynen hiç bir değişiklik yapılmamış.

Evet bugün 20 yıl olmuş yapılanlar veya yapılamayanlar ortada.

Takdir ALPSARI'LILARIN


YAPACAĞIMIZ BAZI ŞEYLER

 

1-Köyümüzün tarihini araştırmak.Köyün isminin geri alınması ile ilgili girişimlerin köy yönetimi konuşup istişare ederek ne gerekiyorsa yapılması.

2-Erenler türbe yatırı araştırılacak.Köyümüz türbesinin tarihi ile ilgili araştırma yapmak ve gerçek bilgilere ulaşmak ve kayıt altına almak.Türbede kabri bulunan şahsiyetle ilgili daha doyurucu bilgi edinmek.

3-Kayıkcılıkla ilgili araştırma yapılarak kayıt altına alınması.İstanbul sandalcılar ve kayıkhane ile ilgili araştırmalar yapıp buranın tarihcesi ve evraklarına ulaşmak eğer varsa tapu ve benzeri evrakları bulmak.Belediye nezdinde girişimler yaparak karşılığında bir yer almak. gerekirse Çankırı milletvekillerini devreye sokmak.

4-Aile isimlerini,eski ve yeni lakapları araştırmakDünya üzerinde ne kadar Alpsarılı varsa ve Alpsarılılara ait evrak varsa araştırmak yaşlı insanlarımızla konuşarak gidebildiğimiz kadar gidip bilgiler toplanacak.

5-Rehber oluşturmak kan gurubu, telefon,hobi iş ve benzeri bilgileri girerek online sisteme geçmek.

6-Şehitlerimizi araştırmak şehitler ve gazilerimizle ilgili gerçek araştırma yapmak ve toplayabildiğimiz kadar bilgi toplamak ve albüm hazırlmak.

7-Köyden okuldan mezun olanların milli eğitimden doküman ve fotoraflarını almak.

8-Alpsarı eğitim ve kültür derneği isminde bir dernek kurulacak.

9-Yaptığımız kültür evi bize yetersisz gelinceye kadar faliyetlerimizi burada yapacağız.

10-Geçmişimizle ilgili unutulan değerlerimizi yazılı hale getirmek.

11-Kaybolmuş insanlarımızı bulmak Öncelikle köylülerimizden kopmuş, uzak kalmış köylülerimize ulaşarak onlarla iletişim kurmak.

12-köyle istişare halinde olmak.

13-Mesaj hattı oluşturarak haberleşme yapılacak.

14-Festival düzenlemek Köyümüz adına sürekli festival,şenlik, şölen gibi etkinlikler  yapmak

(örnek: Ağaç dikme, yağmur duası, şölen,piknik)

Köyle irtibat kurarak okulların kapandığı hafta köyde bir festival oluşturmak.İstanbuldan arabalar ayarlanarak cuma gecesi yola çıkılacak cumartesi öğlen köye inilecek köyde karşılama merasiminden sonra kimse dağılmadan direk mezarlık ziyaret edilecek erenlerin evinde kıymalı pide ayran yenecek ve topluca dua edilip dağılınacak.Akşam köy konağı ve önünde toplanılacak tanışma ikram ve küçük bir eğlence tertiplenecek ve dağılınacak.Pazar sabah saat 9:00 da köylünün göstereceği bir alanda burası gölet olabilir piknik yapımı bu piknikte yemek dışındaki ikramları kişiler kendisi temin edecek aykırı eğlenceler olmayacak örf adetlerimiz  unutulmayacak aykırılık yapanlar bir daha toplum içine alınmayacak.İçki vb şeyler kullanılmayacak dışardan aşçı getirilerek yaptırılacak etli pilav ayran ikramı yapılacak günün ehemmiyetini belirten konuşmalar yapılıp akşam saat 6.00 da köye haraket edilecek akşam saat 8:00 de köy meydanında vedalaşıp arabalar haraket edecek bu organızasyon kadın erkek olarak yapılack masrfları gidecek kişiler kendisi ödeyecek.10 yaşından küçüklerden para alınmaycak yapılacak ikramlar kağıt tabak bardakla olacak kimseye bulaşık ve benzeri masraf çıkartılmayacak.

15-Gençlik kolu kurulması.Genclik kolu oluşturarak spor müsabakaları yapmak bu bölümde gençlerle irtibatı sağlamak için bir ekip oluşturulacak.Bu ekip gençlerin sevdiği saydığı kişilerden oluşacar.

16-Köyümüz adına müze açmak.Köydeki eskiden kullanılan günümüzde  kullanılmayan her türlü materyallerin toplanarak  köy odası veya yeni yapılacak bir yerde sergilenmesi.

17-Geleneksel istanbul pikniği.Duruma göre yine büyük bir katılımla nisan veya mayıs ayında piknik alanlarıyla anlaşılarak piknik düzenlemek bu pikniklerde yemek yapmak yok hazır yemek firmaları ile veya piknik yerleri ile anlaşılarak bu işi tabldot usulü ile çözmek. Pikniklerde oyunlar oynanacak, çuval yarışları,yumurta yarışları,koşu ,halay çekme gibi aktiviteler yapılarak  geleneksel olması sağlanacak. Her türlü aktivitelerde ferdi davranılmayacak topluma uyulacak herkes aynı yemekten yiyecek herkes otobüsle gidecek ferdi davrananlar dışlanacak ve birdaha bu topluluklara alınmayack.

18-İnternet ağını geliştirmek.İnterneti daha yaygın hale getirmek sayfaların zenginleşmesini sağlamak reklam sayfalarının canlandırılması iletişim bölümünün aktif hale gelmesi, iş ilanı bölümü, kan gurubu, rehber,  soy ağacının aktif olması albüm sayfasının zenginleşmesi günlük haberlerin anında girilmesi gibi.İnternet ortamı her gecen gün gelişmektedir günün şartlarına göre ayak uydurularak sürekli yenilenmek.Özellikle ilerde canlı,haraketli görüntülerle daha farklı çalışmalar yapılacak.

19-Dergi çıkarmak 4 ayda bir Alpsarı adı altında dergi çıkartıp aktivitelerimizi ve köyümüzü tanıtmak için radyo,tv ve basını bir şekilde kullanmak .Bu hususta medyadaki köylülerimiz ve hemşerilerimizden her türlü yardım talebinde bulunmak.

20-Bir birimizle ailece oturmalar düzenlenecek Köylülerimizi ziyaret edeceğiz.

21-Bayramlaşma tertiplenecek kurban bayramının 3 günü kavurma yeme ve bayramlaşmalar tertiplenecek kavurmaları herkes tabakla evinde kavurup getirecek, tek tencerede karıştırılıp gelenlere ikramda bulunulacak.Ramazan bayramının 3 günüde bayramlaşma tertiplenecek.

22-Ramazanda toplu iftar düzenlenecek.Yine talebe göre ailelerle beraber bir restoranla anlaşarak geleneksel iftar yemeği düzenlenecek.Katılımcılardan ve hayır severlerden katkı alınacak.

23-Kadın kolları oluşturmak bu bölüme kadınlar ve erkeklerden oluşan bir ekip kurmak ve bu ekipdeki erkekler kadınlarla iletişim sağlayabilecek kişilerden oluşacak.Kadınların kendi aralarında yapılacak aktiviteler ayarlanacak, eğitim ve benzeri konularda destekleri sağlanacak.Dernek tüzüğü hazırlanırken kadınların katılımı sağlanacak şekilde hazırlanacak.Kermes ve benzeri oluşumlar sağlanacak ve kadınlarımızın önerileri doğrultusunda girişimler yapılacak.

24-Cenaze organizasyonu.Allah herkese gecinden versin her sene yaklaşık 10 cenazemiz oluyor bu durumlarda köyle irtibat kurularak mezar kazımı cenaze yıkama mevlüt yemek organizasyonu yapılarak işleri tek elden yapmaya çalışılacak.Cenaze arabasında para  toplanması ve her türlü organizasyonun yapımı.Gerekirse bu konuyla ilgili bir fon oluşturulması.

25-Ulaşım ve haberleşme.Köyümüzde şu anda kesinlikle ulaşım ve haberleşme ile ilgili bir çalışma yok cenaze ,düğün,hastalık ve benzeri olaylarda kimseye ulaşılamıyor.Bazı cenazelerimizi 1,hafta bazen aylarca sonra öğreniyoruz.Herkeste cep telofonu var en kısa zamanda mesaj hattı kurulacak ve abone sistemi ile bu iş çözülecek yine ulaşım konusunda başı bozukluklar var.Tek elden olması gerekiyor kurulacak ekip köyümüze en sağlıklı temiz arabayı en ucuz şekilde ayarlamak için araştırma yapıp alternatifli otobüsler ayarlayacak, seyahatlerdede bu ekip bu işi çözecek.

26-Yemekli eğlence yapmak.En az yılda  2 defa 500-600 kişilik restoranla anlaşılarak sohbetli müzikli yemek tertiplemek yine tabildot usulü olacak . Bu yemeklerin bir diğer özelliğide yardımlar piyangolar olacak.

27-Manevi ağırlıklı sohbetler olacak.Köylümüz Cemal Göktoprak, Yusuf Balkanlı, Halil Yüzer gibi hocalar konuşmacılar ayarlanıp sohbet dayanışma kaynaşma yemekleri olacak.

28-Geziler her yıl gezi programları yapılacak örnek: Bursa, Çanakkale, Konya, Urfa manevi yerlere geziler düzenlenecek ücreti katılımcılar ödeyecek dernek burda organizasyonun dışında bir katkı yapmayacak.Gerekirse kamu kurumlarının  sunduğu imkanlardan faydalanacak.

29-Köyümüze ait değerleri toplamak belgesel yapmak.Köyümüze ait değerleri bulmak araştırmak ve kayıt altına almak fıkralar,şiirler, sözler, lakablar, ve benzeri şeylerin derleyip kaset ,yazı altına almak.Profesyenel bir ekip bulup köy yönetimi ile beraber köyümüz ve arazilerimizi filme almak.Eski yarenler gibi bir yaren yapıp filme almak yareni eski köy odasında yaşlılarımızla beraber yapmak.Temsili düğün yapmak senaryo hazırlanarak eski düğünlerin aynısını yapmak bu büyük organizasyon bunu bir şekilde gerçekleştirmek ve filme almak.

30-Düğünler İstanbulda düğünlerimize usül erkan getirmek ve gelenekselleştirmek
bunlar için gençlik kolları,kadın kolları ve diğer bölümlerle toplantı yapıp yeniden düzenlemek.İstanbulda son senelerde herkes kendine göre hareket ediyor ve düğün yapıyor .Düğünlere insanlara ayıp olmasın takı takıp gelelim diye gidiyliyor nikahlarda aynı şekilde oluyor güveyi kınası hiç olmuyor nişan ,söz, kına bunlar yeniden yapılandırılmalı.

31-Yarenler daha sadeleştirilip büyüklerle gençler karıştırılarak uygun hale getirilebilir.
örnek: bir hafta çıkan oyunlar öbür hafta çıkmaz ve eski yarenlerdeki oyunlar tek bölümde olsa uygulanır.Saz oyunları oyunu bilen kişilerce kısa tutulur kıyafetler tek tip ve yerel olur.
Aynı şekilde ferfene yapılabilir.

32-Eğitim Kültür merkezinde hanımlara yönelik okuma günleri oluşturmak bu okuma günleri belirli bir gün oluşturularak İstanbul genelindeki hanımların bu gün okuma var ben gidip köylülerimi göreceğim ve muhakkak birini bulacağım dediği bir ortam olması aynı şekilde erkeklerede belirli bir gün sohbet ve okuma günleri oluşturmak ve hanımların günü gibi olacak erkeklere hanımlara,çocuklara kuran kursları düzenlenecek.

33-Kültür merkezinde çocuklara kurs açmak İlkokul çocuklarına öğretmen ayarlanarak akşam veya hafta sonu kurs vermek. bu kursa unalan dışındaki çocuklarında getirtilerek çocukların bir birlerine kaynaşmasını sağlamak.Bu hususta özellikle maddi durumu imkanları iyi olan arkadaşlar çocuklarını getirsin bu kaynaşmaları için çok önemli kültür merkezinde kütüphane açmak her kesime yönelik yayınlar olacak.Özellikle yaz aylarında çocuklara kuran kursu açmak bütün çocuklar için geçerli Alpsarılı Çankırılı olması şart değil. Kültür merkezinde tv,video, sistemi kurup köyümüz ve Çankırı’ya ait film, belgesel ve yayınları çocuklara toplu olarak izlettirip onlara memleketimizi sevdirmek.
İleriki dönemlede maddi imkanı yetersiz çocuklara burs vermek burs ayarlamak ve imkanlar saglamak.

34-Yardım kolu Bu bölüm belkide derneğin en önemli kolu olacak öncelikle yardım ve ihtiyaçlar belirleneck.Yardımlar: gıda, yakacak, giyecek, hastalık, eğtim, ölüm ve nakdi yardım olacak.Yardım yapılırken akraba yakınlık aranmayacak ve dernek dışından olan insanların yönlendirmesine gelinmeyecek.Yardımlar üye aidatları ile olmayacak.

Nasıl olacak gıda: ramazan aylarındaki paket sistemi gibi üyelerimizin durumu iyi olanlara gıda paketi aldırtılacak ve ihtiyacı olanlara dağıtılacak.Yakacak: gıda paketi gibi üyelerimize torba kömür aldırtmak veya 1 torba kömür parası almak ve ihtiyacı olanlara kömür, tüp, odun olarak verilecek.
Giyecek: yine üyelerimizden bütün veya parça parça giyecek parası almak veya dışardan mağazalardan toplamak ve dağıtmak.
Hastalık: imkanı olmayan köylülerimize tedavi ve ilaç parası vermek buda yine toplama ve benzeri sistemle olacak

Eğitim: imkanı olmayan çocuklara eğitim kurs ayarlamak.

Ölüm: köye götürme imkanı olma yanlara araba tutmak ve benzeri yardım ile
cenaze götürme olayını bir şekilde cenaze sahiplerinin üzerinden almak.

Nakdi yardım: işi gücü iyi gitmeyen köylülerimize kira, fatura vb ödemeler için yardımlar yapmak.
İşsizlere iş bulmak:Çalıştığımız yerlere veya bildiğimiz yerlere işçi alılınacağı zaman köylülerimize haber vermek bunu mesaj hattı internet kültür merkezine ilanlar asarak duyuracağız.
Bazı yardımların kaynağı: Fitrelerimiziİ zekatlarımızı tek elde toplayacağız çevremizdeki insanların bu tip yardımlarını derneğimize yönlendireceğiz.
Yardım toplama için kermes, gece düzenlemek, eşya piyangosu düzenlemek ve benzeri etkinlikler yapmak.

35-Spor Öncelikle futbola ağırlık verilecek ve genç takım adı altında Alpsarı spor faliyete geçecek.Kesinlikle ayrım yapmadan yetenekli çocuklardan kurulacak.Bu gençlerin annesi veya babası Alpsarılı olması yeterlidir.

Futbol takımı için üsküdar belediyesinden semt sahalarından veya arsalarından kullanma hakkı istenecek ve haftada belirli gün bizim kullanımımıza istenecek bu iş için belirli kişiler devreye sokulacak. Yine futbol takımı ile ilişkili Anadolu yakasındaki Çankırı köylerinin katılacağı Alpsarı futbol turnuvası düzenlemek ve geleneksel olması sağlanacak.Sporun diğer dallarıda desteklenecek.Sporda başarılı olan çocuklar desteklenecek bu tip yetenekli çocuklar spor kulüplerine yerleştirilerek yeni Süreyyalar yetiştirilecek.

36-Kararlar çoğunlukla alınacak ve kişisel olmayacak.

37-Kararlar kendi içimizde eleştirilecek, İkiyüzlü davranılmayacak.

39-Üye alırken en az 4 imza ile alınacak.

40-Kimse şahsi çıkarları için çalışmayacak

41-Dernek kurulurken tüzük dernek kapanmayacak şekilde hazırlanacak.

42-Ben şahsen bu derneğin ben ölünceye kadar kapanmaması için işimin bir parçası olarak görecem gerekirse yakınlarımla, çocuklarımla bu işi götürmeye çalışacağım.Firmamın bazı imkanlarını şu anda yaptığım gibi seferber edeceğim.

43-Üye olmayanlarla dernek hakkında hiç bir suretle tartışılmayacak.

44-Derneğimizde kesinlikle hiç bir suretle siyasi oluşum görüş olmayacak.

45-Derneğimizde hiç bir şekilde grupculuk olmayacak.

46-Derneğimizde kesinlikle dini ağırlıklı oluşum olmayacak.

47-Derneğimiz içki, kumar ve benzeri eğlence tertiplemeyecek ve bu oluşumda olanlar üye olamayacak.

48-Derneğimiz hep geçmişi ile iç, içe olacak bu oluşuma hatır gönül işi için girenler kesinlikle gelmesin ben.

49-Ahmet Lafcı olarak şunu belirteyim benim köylüm ve köyüm için yaptıklarımı

herkes bilir artı benim şımarık hava atan ve kibirli terbiyesiz birisi olmadığımıda herkes bilir.Ben aptalda değlimdir bugüne kadar yaptıklarım ortadadır yaptıklarımız, yapacaklarımız için referanstır.

50-Ayrımcılık ve benzeri konular bundan sonrada olmayacak.Tabi bunlar birden olacak şeyler değildir zamanla oluşacak birlik ve beraberlik içinde olacak.

51-Üye yapılırken şartname yapılacak uymayan darılıp gücenmeyecek.

52-Daha önceki dernekler gibi herkese üye ol denmiyecek üye olanlarda şartlara uymazsa üyelikden çıkartılacak.

53-Dernek kurma aşamasında kesinlikle herkese ulaşılacak ulaşım mektupla olacak ve mektubun kişilere ulaştığı yazılı olarak kayıt altına alınacak ve kişiler benim bu oluşumdan haberim yok diyemeyecek ,dernek kurulumunda ve dernek kuruldukdan sonra kimse zorla üye yapılmayacak ve üye olmayanlarda kesinlikle toplantı ve benzeri olaylara karıştırılmayacak, ancak talep ederlerse veya sıkıntıları olursa yardım edilecek .Gezi ve benzeri oluşumlara katılabilirler bunların dışında hiç bir söz hakkı olmayacak üyelerden bu arkadaşlara destek çıkanların üyeliğine son verilecek.
54-Üye olacak kişiler kesinlikle tüzüğümüzdeki şartlara uyacak uymadığı takdirde kurallar uygulanacak.
55-Dernekteki aktiviteler kesinlikle geleneksel olacak .Tarihleri belli olacak ve eksikte olsa bunları uygulayacağız ve bu aktivitelere üyelerimiz bir sene önceden program yapacak ve kendini ona göre ayarlayacak.

55-Oyun salonu kurmak internet, bilardo ve benzeri oyunların oynanacağı sigara vb şeylerin kullanılmadığı bir ortam sağlamak kültür bölümünde belirtildiği gibi yaren ve benzeri aktiviteleri geliştirmek.Balık tutma gibi dayanışma kaynaşma.
Bu işlerin yapımı için hep sponsor aranacak sponsorluk herkesin gücü yettiğince ulaşım,  su, çay, yemek ve benzeri gerekirse tek tek olacak.

56-Derneğimiz adına arsa veya bir dükkan almak.Kiralık yerlerde maalesef kira ödemek derneğin gücünü yok ediyor.

Bunlar yaklaşık ana maddeler olup ayrıntılı listeler hazırlanabilir aklınıza şu gelebilir bunlar hayal biz bunları yapabilirmiyiz.
Bence fazlasını yaparız Alpsarı'nın nufusu İstanbul'da 1500 ve köyde,Çankırıda 300 ülke genelinde 200 yanı yaklaşık 2000 kişi eder samimi ve içten olalım.Eskiden ne oldu miş, muş ve benzeri düşünceleri atarsak bu işler kısa zamanda çözülür.Ancak bizim hedefimiz kısa vadeli değil uzun vadelidir ve hepside  zaman içinde olcak'tır .

Saygılarımla

25 ARALIK 2004

Ahmet LAFCI

  
146 kez okundu

Yorumlar

HEDEF     28/01/2024 23:13

Bu yazıyı bugün Arşivimde buldum. Yola çıkarken koyduğumuz hedeflerimiz .Yapabildiklerimiz ve yapamadıklarımız.Aradan 20 yıl geçmiş biz hala hizmete devam.Takdir sizlerin.
AHMET LAFCI